Csatos babahordozó (SSC)

                                

Apa addig nyúzott egy könnyen felvehető hurci elkészítésével, hogy megszületett az ELSŐ CSATOS! 

Nem volt se szép, se épp optimális, de ÉN készítettem, szívvel-lélekkel!

 

 

A csatos hordozó (más néven SSC, ami a  soft structured carrier rövidítése) egy olyan babahordozó eszköz, amely a felső testét stabilan tartó, leginkább ülni tudó gyermekek hordozására készült. (hogy miért épp ettől a kortól,arra kitérek a Miért hordozz? c. fejezetben.)

Előnye kétségkívül, hogy nem kell kötni, így az attól tartó apukák számára kedvelt eszköz.

Fő részei: 

- body (ebbe „ül” a baba)

- vállpántok

- derékpánt

- csuklya

 

Csatos hordozó alatt általában a hagyományos ssc-t (amikor a vállpánt a body oldalába kapcsolódik) értjük. Ilyen volt az első CsengeLino is.

Ebben az esetben a baba súlyának egy része a hevederek meghúzásakor a gerincére, csípőjére vezetődik vissza, mégpedig a pánt bodyba csatlakozásának irányában, annak meghosszabbított erővonalán ( képzeletben a becsatlakozó hevedert hosszabbítsuk meg a gerince felé, az lesz az erővonal;) ).

A mintám kicsit mindig tuningoltam, folyamatosan fejlesztettem,változtattam, kísérleteztem, megszületett a popópántos hordozó (köszönet a segítségért Sz. Zsuzsinak és Nagy Timinek és Mindenkinek, aki véleményezésével segítette a munkámat.

Tökéletes, mindenkire egyformán jó és minden életkorban passzoló hordozóeszközt szabással létrehozni nem lehet!

Valahol mindig kompromisszimot kell vállalni.   :(

A  popópántos csatos hordozót az különbözteti meg a hagyományos SSC-től, hogy itt a derékpánt alatti fül alá van rögzítve a részben párnázott pánt,amelybe a vállpántok kapcsolódnak létracsattal vagy csattal.

 

A popópántos ssc előnye, hogy a vállpántok nem hónaljban kapcsolódnak a bodyba, mely sokunk számára okozott gondot a rajta levő csat miatt. Hátránya viszont, hogy lábakon kívül vezetve a popópántokat a baba súlyának egy része a combjaira, térdére vezetődik vissza.

A pántok hagyományos, lábon kívül vezetett elrendezését ezért totyogó kor előtt nem javaslom!

 

Kompromisszumos eszközként, ülni tudó, de még nem járó gyerekeknél,  (ha a család élethelyzete és igényei mást nem tesznek lehetővé), hogy kiküszöböljük a gerincére és a lábára vezetett súlyt, kiegészítő opcióként ( felár mellett) kérhető a vállpántok derékpánt nyílásba csatlakoztatható megoldása, amikor a lábak alatt vezetjük el a pántokat , szigorúan mellkaspánt használata mellett húzzuk feszesre a vállpánt hevedereket. Ezáltal kiküszöbölhető a lábak természetellenes felhúzása, mesterséges csípőbillentés nélkül tarthatjuk feszes eszközben gyermekünket.

 

 

A CsengeLino  csatos hordozó derékpántja, amióta elkészült az első Csengelino, folyamatosan változott. egyenes, párnázott és finoman merevített,ezáltal a nagyobb súlyú babák hordozása se jelent kényelmetlenséget.  A kisebb körméretű szülőhöz mérem alapból (mínusz pár cm) a párnás rész hosszát. 

Újdonság! Hordozóim már a vékony anyukák számára is kényelmes és derékra símuló habgumis derékkal is kérhető!

A vállpántja puhán formázott. A kétoldali hevederes-létracsatos megoldásnak köszönhetően a nagy magasságkülönbségű párok is kényelmesen hordozhatnak. Készülhet csatos és létracsatos kivitelben.

A body magassága és terpesze is szabályozható:

Terpesz méret állításra a derékpánt a bodyban kialakított derékpánt nyílásban lett elhelyezve,kívánt szélességtől függően a bodyt összébb byomjuk, vagy széthúzzuk, tépőzárral rögzítjük.

 

Body magasság állítása követkető féleképp történik: 

A: Cipzárral

                                          

B: oldalbehúzó zsinórokkal+derékpánt áthelyezéssel 

 csökkenthető/növelhető aszerint,hogy a baba kitett karokkal szeret-e lenni, vagy épp milyenek a testi adottságai.

 

C: , mikor a magassága csak oldalbehúzókkal állítható ( kb. 80-86-os ruhaméretnél bentkezesen, később kintkezesen használható.

A terpeszt alapvetően akkorára készítem, hogy egy ülni tudó baba lehetőleg 2-2,5 éves korig , minél kisebb kompromisszum mellett tudja használni.

A terpesz fixálása tépőzárral történik.

 

Az alvócsuklya kérhető fix és mobil verzióban is!

 

Néhány ízelítő a munkáimból: