Csatos babahordozó (SSC)

                                

Csatos hordozóról általában

 

Kíváncsi vagy az újdonságokra? Kattints IDE

 

A csatos hordozó (más néven SSC, ami a  soft structured carrier rövidítése) egy olyan babahordozó eszköz, amely a felső testét stabilan tartó, leginkább ülni  és állni tudó gyermekek hordozására készült. (hogy miért épp ettől a kortól,arra kitérek a Miért hordozz? c. fejezetben.)

Előnye kétségkívül, hogy nem kell kötni, így az attól tartó apukák számára kedvelt eszköz.

Fő részei: 

- body (ebbe „ül” a baba)

vállpántok

- derékpánt

- csuklya

 

Csatos hordozó alatt általában a hagyományos ssc-t (amikor a vállpánt a body oldalába kapcsolódik) értjük. Ilyen volt az első CsengeLino is.

Apa addig nyúzott egy könnyen felvehető hurci elkészítésével, hogy megszületett az ELSŐ CSATOS! 

Nem volt se szép, se épp optimális, de ÉN készítettem, szívvel-lélekkel!

 

 

 

 

Ebben az esetben a baba súlyának egy része a hevederek meghúzásakor a gerincére, csípőjére vezetődik vissza, mégpedig a pánt bodyba csatlakozásának irányában, annak meghosszabbított erővonalán ( képzeletben a becsatlakozó hevedert hosszabbítsuk meg a gerince felé, az lesz az erővonal;) ).

A mintám kicsit mindig tuningoltam, folyamatosan fejlesztettem,változtattam, kísérleteztem, megszületett a popópántos hordozó (köszönet a segítségért Sz. Zsuzsinak és Nagy Timinek és Mindenkinek, aki véleményezésével segítette a munkámat.

Tökéletes, mindenkire egyformán jó és minden életkorban passzoló hordozóeszközt szabással létrehozni nem lehet!

Valahol mindig kompromisszimot kell vállalni.   :(

A  popópántos csatos hordozót az különbözteti meg a hagyományos SSC-től, hogy itt a derékpánt alatti fül alá van rögzítve a részben párnázott pánt,amelybe a vállpántok kapcsolódnak létracsattal vagy csattal.

 

A popópántos ssc előnye, hogy a vállpántok nem hónaljban kapcsolódnak a bodyba, mely sokunk számára okozott gondot a rajta levő csat miatt. Hátránya viszont, hogy lábakon kívül vezetve a popópántokat a baba súlyának egy része a combjaira, térdére vezetődik vissza.

A pántok hagyományos, lábon kívül vezetett elrendezését ezért totyogó kor előtt nem javaslom!

 

Kompromisszumos eszközként, ülni tudó, de még nem járó gyerekeknél,  (ha a család élethelyzete és igényei mást nem tesznek lehetővé), hogy kiküszöböljük a gerincére és a lábára vezetett súlyt, kiegészítő opcióként ( felár mellett) kérhető a vállpántok derékpánt nyílásba csatlakoztatható megoldása, amikor a lábak alatt vezetjük el a pántokat , szigorúan mellkaspánt használata mellett húzzuk feszesre a vállpánt hevedereket. Ezáltal kiküszöbölhető a lábak természetellenes felhúzása, mesterséges csípőbillentés nélkül tarthatjuk feszes eszközben gyermekünket.

 

 

A CsengeLino  csatos hordozó derékpántja, amióta elkészült az első Csengelino, folyamatosan változott. egyenes, párnázott és finoman merevített,ezáltal a nagyobb súlyú babák hordozása se jelent kényelmetlenséget.  A kisebb körméretű szülőhöz mérem alapból (mínusz pár cm) a párnás rész hosszát. 

 Hordozóim már a vékony anyukák számára is kényelmes és derékra símuló polietilén hab, valamint  íves habgumis derékkal is kérhető!

A vállpántja puhán formázott. A kétoldali hevederes-létracsatos megoldásnak köszönhetően a nagy magasságkülönbségű párok is kényelmesen hordozhatnak. Készülhet csatos és létracsatos kivitelben.

A body magassága és terpesze is szabályozható:

Terpesz méret állításra a derékpánt a bodyban kialakított derékpánt nyílásban lett elhelyezve,kívánt szélességtől függően a bodyt összébb nyomjuk, vagy széthúzzuk, tépőzárral rögzítjük.

 

Body magasság állítása követkető féleképp történik: 

A: Cipzárral

 

                                          

B: oldalbehúzó zsinórokkal+derékpánt áthelyezéssel 

 csökkenthető/növelhető aszerint,hogy a baba kitett karokkal szeret-e lenni, vagy épp milyenek a testi adottságai.

 

C: , mikor a magassága csak oldalbehúzókkal állítható ( kb. 80-86-os ruhaméretnél bentkezesen, később kintkezesen használható.

A terpeszt alapvetően akkorára készítem, hogy egy ülni tudó baba lehetőleg 2-2,5 éves korig , minél kisebb kompromisszum mellett tudja használni.

A terpesz fixálása tépőzárral történik.

 

Az alvócsuklya kérhető fix és mobil verzióban is!

 

Néhány ízelítő a munkáimból: