Miért hordozz?

 

Mai rohanó világunkban,amikor a társadalmunkat már nem a többgenerációs együttélés jellemzi, sokszor családokat elszakítva a megélhetés miatti küzdelem, az anyák leterheltsége is megnőtt.

Édes teher, mondjuk, amikor nevelgetjük egy, több kicsi kincsünk, vezetjük a háztartást, tanulunk, dolgozunk, sokszor több munkahelyen, túlórában, kiegészítve apa keresetét, vagy teremtve elő teljes egészében a család napi betevőjét.

Ami a harmadik világ kultúrájában természetes, belőlünk igyekeztek az eltelt bő 100 év alatt kiölni, hogy gyermekünk érzelmi igényeit  kielégítsük azáltal, hogy felvesszük, ha sír, hordozzuk, mert biztonságot ad, szoptatjuk, ha kéri. 

Persze, akkor és ott annak meg volt az oka (háborúk, nők munkába állása, stb.), de mára számtalan tanulmány bebizonyította, ez nem legkevésbé sem hasznos.

 

Sokan vagyunk úgy, hogy amikor babát várunk, eltervezzük neki az ideális gyerekszobát, kisággyal,gyönyörű dekorációval, játékkal. Bababoltok készséges eladói rábeszélnek a high-tech babakocsira, babaágyra, hogy a kengurut ki se hagyjam.

Aztán megszületik a babánk, betesszük a hiper-szuper kókuszmatraccal bélelt ágyikóba, gyönyörködünk benne, majd  szépen lassan rájövünk, hogy egy-egy rész nem stimmel. Miért sír? Neki ott kellene maradnia, az a gerincének a "jó"! Nem lehet éhes, most evett! Miért nem marad a babakocsiban? stb stb stb.

A választ az anyák már évmilliókkal ezelőtt is tudták, mielőtt a civilizációs téveszmék a köztudatba kerültek volna.

 Elég, ha végignézünk a harmadik világ anyáin és gyermekein. A hordozott babák kevesebbet sírnak! Kevesebb a hasfájás, a nyugtalan időszak. Hordozás közben szeretet hormon, azaz oxitocin termelődik, jót tesz az anya medencefenék izmainak, nem beszélve a 2 szabad kéz áldásáról, a könnyebb tömegközlekedésről és a kipihentebb anyai idegrendszerről.

Aki nem hordoz,nem rosszabb anya,mint hordozós társaink. Sőt!  Viszont kimarad néhány szuper dologból.

Az ember kicsinye a többi emlőshöz  képest többféleképpen is fejletlenül jön a világra, ez az ára annak, hogy anno régen az ember úgy gondolta, felegyenesedik és 2 lábon jár (ha kb. 1 évvel később születne, fejletten, már nem férne ki a koponyája).

 Rá van utalva az anyjára fizikai és lelki szükségletei miatt. Anya a minden: védelem,táplálékforrás,boldogság. Ha anya látótérből kiesik, természetes reakció a tiltakozás. Az se véletlen, hogy az újszülött tiszta látótere kb. 30 cm, ami a szopizó gyermek és az anyja arca közötti távolság.

Hordozz felelősséggel!

A legfrissebb adatok szerint is az emberi újszülött hordozására a legalkalmasabb a  megfelelőképpen megkötött hordozókendő és a karikás kendő, ezt már sokan tudjuk.

Azt viszont kevesen, hogy a kötési technikák közül csak 2 ( kenguru kötés és a batyu) az optimális kötés a baba számára. Minden más kompromisszumos kötés!

Előfordul azonban, hogy egy féléves gyermek egyszerűen ellenáll a kendős kötésnek, vagy a szülők élethelyzete, életritmusa, stb. miatt, hosszas próba után  nem a kendőre esik a választás. 

Ilyenkor megoldást jelenthet egy állítható body magasságú és terpeszű kendőszáras félcsatos vagy mei tai (szigorúan láb alatt elvezetve a szálakat), mivel az anyag struktúrája lehetővé teszi, hogy a babát körülölelve tartsa.

 

Partnereimnél lehetőség nyílik egyeztetés után, illetve klubnapokon  hordozóeszköz próbálására, klubszabályzati keretek mellett.

Bővebb információt találsz a Gy.I.K.menüpontban ;)

 

 

 

 

Várlak szeretettel a CsengeLino Facebook oldalán: https://www.facebook.com/csengelino?ref=hl