Miben hordozz?

    Eldöntötted, hogy hordozol. Gratulálok a döntésedhez!
    Szeretném neked kicsit szemléltetni a repertoárt:), de előtte egy kis anatómia:
 

Amikor a baba az anyaméhben van, lábai összehúzva, gerince C alakban.  Ezt a pózt születés után kb. 6 hetes korig megtartja. Gerinc körüli izomzata fejletlen. Felvéve tartani kell fejét,gerincét.  Ahhoz, hogy a baba gerince a felnőtt gerinc kettős S alakjára hasonlítson, a következő fejlődési szakaszokon kell végigmenjen:

Első szakasz: 6 hetesen történik meg a kiegyenesedés első szakasza, amikor is a nyak első 7 csigolyái előre és felfele nyújtózik, a baba szép lassan képes megtartani a fejét.

Második szakasz: 6 hetes kortól kb. 9-10 hós korig tart, amikor a baba kúszni-mászni tanul és önállóan felül. A 12 háti csigolya felfele és hátra nyújtózik.

Az utolsó szakasz: az ágyéki szakasz, amikor a baba feláll és járni kezd.

Babát mindig arccal magunk felé, függőleges pózban,lábakat felhúzva hordozz! Az arccal kifelé hordozás nem támaszt megfelelő képpen, és a baba se tud elbújni az őt ért ingerek elől!!!

Nagyon fontos, különösen az első két (a nyaki és háti) szakaszban, hogy a baba hátát csigolyáról csigolyára megtámasszuk, popó lejjebb, lábai nem túl nagy terpeszben felhúzva köldök magasságban, térdhajlattól térdhajlatig alátámasztva.

A hordozókendő az az eszköz, amellyel mindezt el tudjuk érni.

Megkülönböztetünk:

    a.,  rugalmas kendőt (pamut jersey), amely leginkább újszülött kortól kb. 8-9 kg-ig jók. 

Nagyon kényelmes, puha, de nagyobb súlyú gyerekhez és háti kötéshez nem alkalmas.Ideális kötési mód a belül zsebes. Az előre, baba nélküli, kívül zsebes felkötött módszert én nem ajánlom,mert az utókorrigálás nehéz.

    b., szövött kendőt

Ezen belül a nemzetközi ajánlás a keresztsávoly szövést ajánlja,de vannak gyémántsávoly és jacquard szövésű kendők is.

Árkategóriában és "kezességben", puhaságban is különbséget találunk a piacon. Általános az az elv, hogy egy kendő értéke a korral nő!

Alapanyag tekintetben is készítenek pamutból, pamut- gyapjúból és pamut- lenből készítetteket.

Újszülött kortól a hurci kor végéig használható, megtartja a gerincét a babának. Hátránya a hosszas gyakorlással megszerezhető kötési módozatok, illetve az utcai kötéskor lelóg a földre a szára, a totyogóskor "vegyélfeltegyélle" időszakában hasznosabbak az egyszerűbben felvehető hordozóeszközök. Bár ha az ember beleszeret, ezek eltörpülnek. :)

 c., karikás kendőt

Ez egy szövött kendő, nem túl hosszú, egyik oldalán karikával.  Felvéve egyik váll támaszt és a baba vagy elöl, vagy csípőn, vagy háton van, az anyagot sávonként meghúzva képes csigolyáról csigolyára megtámasztani. Ideális újszülött kortól, viszont féloldalas terhelést ad, ezért váltogatni kell az oldalakat.

 

Mei tai

 

Részei: - body (ebbe kerül a baba)

            - vállpántok (kb. 2 m hosszú)

            - derékpánt

A különböző iskolák különböző ajánlást adnak, de ülni tudás előtt ne tedd bele a babát, az a biztos.

Készülhet vászonból és hordozókendőből.

Jómagam azt tartom ideálisnak, ha a mei tai terpesze állítható és kendőből van.

 

Csatos hordozó

 

A body erősen formázott, a vállpántok párnázottak, hevederekkel és csatokkal kapcsolódnak a bodyhoz vagy a popópántokhoz.

A derékpánt puhán párnázott.

Üléstől ajánlom. Nagyon szeretik az apukák,mert nem kell kötni és ezzel még ők is boldogulnak.

 

Hibrid hordozók: mei tai csatos derékkal.

babaerszény: egy vászonból készült gyűrű, amelybe totyogókat tehetünk, féloldalas terhelést ad.