Csatos hordozó használati útmutatók

Csatos hordozási és kezelési útmutatóját letöltheted innen
 

Használati útmutató CsengeLino csatos hordozókhoz

letölthető: https://www.csengelino.hu/hasznalati-utmutatok/ oldalról is!

Köszönöm, hogy a - t választottad, és ezzel egy otthondolgozó anyukát és családját támogattad!

Kérlek, hordozódat kizárólag vállpántvédővel használd! Hogy ez biztosan megoldható legyen számodra, a ráhúzható pántvédőt ajándékba kapod a vásárolt hordozód mellé. Természetesen (felár ellenében) kérheted patenttal ellátott változatban is. A csomag része továbbá a kivehető derékpánt, a fixen rávarrott csuklya (a mobilcsuklya és a kapucni minden formája felár ellenében, kérésre készül) és a mellkaspánt is.

Rendeltetése: kisgyermek szállítására használható eszköz.

Figyelem! Az alábbi táblázat csak tájékoztató jellegű adatokat tartalmaz!

Mivel a gyermekek hosszfejlődése az első hónapokban inkább a törzs hosszirányú nyúlására koncentrálódik, célszerű a baba body-ját alapul venni ruhaméret tekintetében, de ez a szakszerű mérést nem helyettesíti!

Méret és kialakítás függvényében az alábbi korosztály részére javaslom:

 

baby

baby plus

standard

standard plus

toddler

toddler plus

preschool

preschool extra

compact baby (régi baby-standard)

korcsoport

(hónap)

0-9/12

3-12/18

6-24

6/9-24

9/12-24/36

12-24

24-36

36-

0-12

mindenhol állítható

igen

igen

igen

csak body hossza és terpesz cipzárral vagy

.pántáthelyezéssel

csak body hossza és terpesz cipzárral vagy pántáthelyezéssel

csak body hossza és terpesz cipzárral vagy

pántáthelyezéssel

csak a body hossza és terpesz

csak a body hossza oldalbehúzóval és terpesz

igen .pántáthelyezés nincs!)

bodyméret

50-74/80

62-80/86

68-86/92

68/74-86/92

80-96

86-96

96-110

102-116

50-80

max szélesség cm

38/40

42/45

45

45

50

50

55

60

42

body magassága (+kb 10 cm magasítás) cm

33 cm

36,5

38,5

39,5

41,5

43

50

60 (ez a max.magasság!)

 

ajánlott maximum súlyhatár (kg)

13

15

20

20

20

20

25

25

15

                     

A nyakívvel ellátott babyméretű hordozóim fej- és nyaktartó funkcióik és speciális (mindenhol állítható és optimális súlyeloszlást biztosító) kialakítása miatt alkalmasak újszülöttek hordozására, azonban az újszülöttek és koraszülöttek, valamint az egyes izomtónus-eloszlási zavarban vagy egyéb sérüléssel született gyermekek speciális figyelmet igényelnek, a hordozóim használata előtt kérlek, mindenképp konzultálj erre képzett személlyel (speciális hordozási tanácsadó, ortopéd szakorvos)!

Használata: 7-8 kg alatti babák esetén elöl, derékpántnyílásba helyezhető hevederrel, ameddig a baba súlya nem terheli meg a gerincünket), efölött (ha a baba nyak körüli izomzata már elég erős, hogy a fejét hosszabban és stabilan tartani tudja) háti hordozáshoz ajánlott.

A popópánt használatát kizárólag stabil járástól javaslom!

Összetétel: Pántok: 100 % pamut erős vászon, OEKO-Tex Standard 100 minősítéssel (hozott anyag esetén annak összetétele irányadó)

Body: 100 % pamut erős vászon, OEKO-Tex Standard 100 minősítéssel (hozott anyagból annak összetétele az irányadó)

Heveder: polipropilen;

Csatok: megbízható, nagy kioldási szögű 6.6 acetal (Duraflex) csatok és biztonságos létracsatok

Cérna: 100% poliester Dor-Tac 20/2

Bélés: Pántokban plusz közbélés, illetve szivacs, derékpántban polietilén hab merevítés található

Cipzár: bevizsgált, magas szakítószilárdságú, bontható, automata záródású „Rt” 10-es.

Tépőzár: Velcro/Texacro 10.000 nyitást/zárást biztosító tartós tépőzár, tartós igénybevételre tervezve.

Tárolása: használaton kívül tegyük védőhuzatba, pl. textil, vagy nem átlátszó nejlontáska, tornazsák (nem része a hordozónak), intenzív napsütéstől , sugárzó hőtől óvjuk ( pl.autó hátsó ablakában, napoztatni tilos!)

 Tisztítás: 40 fokon színkímélő semleges mosószerrel gépben mosható, centrifugálható (900 fordulatszám/ perc). Mosáshoz ajánlott egy textil huzatba, mosó zsákba tenni a hordozót, hogy a mosógép dobját ne verje össze a csat. Öblítőt ne használjunk, helyette ecet alkalmazható, ha már biztosan foltmentes. Mosógépből kivéve, kirázva, levegőn szárítandó, szárítógép használata szigorúan tilos, valamint a vasalót ne használjuk hevederen, tépőzáron, cipzáron és csatokon és párnázáson! Mint minden textil termék, a hordozónk élettartamát is rövidíti a sűrű mosás. Javaslom mosás helyett a helyi folttisztítást langyos, szappanos vízzel, enyhe nyomkodással. Ha vizelet, széklet, ételfoltok kerülnek rá, azt javasolt mihamarabb kézzel kiöblíteni belőle, valamint a hordozó vállpántja csupasz bőrrel ne érintkezzen, mert az izzadásgátlók, valamint az erős izzadtság is károsíthatják a szövetet (minden szövetre igaz hosszú távon).

Vegyileg nem tisztítható!  Fehérítő használata tilos! Tilos a napon szárítani, használatakor kerüljük az intenzív napsütést az UV sugárzás miatt, mely az alapanyag színét jelentősen fakítja, annak  pamutjellegéből eredően.

 Biztonsági előírás

Első használat előtt feltétlen olvasd el a használati útmutatót!  Először ágy fölött, tükör előtt gyakorolj és kérj segítséget, míg nem vagy biztos a mozdulatokban! Ügyelj a helyes testtartásra! Óvatosan hajolj előre és oldalra!  Egyensúlyodból könnyen kibillenthet a saját, és gyermeked mozgása.

- Ez az eszköz nem alkalmas sportolás közben történő használatra!

- Fulladásveszély! Gyermeked légútjai legyenek szabadok, és mindig figyeld, vesz-e levegőt! Nem gyermekjáték! Soha ne hagyd magára a gyermeked a hordozóval!

- Hordozás közben ne etesd vagy itasd gyermeked, mert félrenyelhet! Csak annyira húzd a pántokat szorosra, hogy mozgásod során ne távolodjon el testedtől, de ne szorítsa el vérkeringést!

Kb. 2-36 hónapos gyermek hordozására alkalmas eszköz. Újszülött, koraszülött és ortopédiai kezelés alatt álló gyermek hordozása előtt kérd ki az orvos és a hordozási tanácsadó javaslatát!

- teherbírás: max. (adott termékbe varrott cimke utasításai irányadóak!)   kg

- Hordozás közben kerüld a forró ételek és italokat, valamint az alkohol és a nyílt láng használatát és közelségét!

- Első használat előtt figyelmesen olvasd el a használati útmutatót! Ha sérült a hordozó, vagy hiányos, ne használd!

Soha ne hagyd felügyelet nélkül gyermekedet a hordozóval játszani, mert a pántok fulladást okozhatnak, a csatok becsíphetik a kezét, a csuklya madzagja a nyaka köré tekeredhet! Nem játékszer! Kisállat szállítására nem alkalmas! Használat előtt mindig bizonyosodj meg a csatok, pántok épségéről, illetve, hogy a megfelelő helyre csatoltad azokat! Ha bármi hibát észlelsz, ne használd, szavatossági időn belül (2 év) fordulj a készítőhöz!

Felvételkor a popó/vállpánton, illetve a derékpánton levő gumin vagy textilbújtatón mindig húzd át a csatot a hevederrel! Sose kapcsold ki a derékcsatot, vagy vállpánt csatot hordozás közben! Csak annyira húzd meg a pántokat, hogy az ne legyen túl szoros, de felvett állapotban a testtől ne távolodjon el (ne lógjon)! A felesleges hevedert sose hagyd lógni! Felcsavart állapotban a heveder aljára varrt gumival rögzítsd a felesleget!

A hordozó maximum 13/15/20/25kg  (a vonatkozó rész bekarikázandó) súlyú gyermek hordozására alkalmas, használatakor vedd figyelembe a saját teherbíró képességed, egészségügyi állapotod! Hordozás közben gyermeked hirtelen mozdulata kibillenthet az egyensúlyodból! Hordozott babával testedzést kizárólag speciálisan erre kiképzett személy irányításával (pl. Maminbaba, Kanga Training oktató) végezz, ezen kívül a hordozó nem sporteszköz! Miközben hordozol, ügyelj arra, hogy gyermeked orra, szája ne legyen eltakarva, légútjai szabadok legyenek, elengedhetetlen a baba folyamatos monitoringja! Háti hordozott baba háton való etetése mindenki saját felelőssége, készítőt felelősség nem terhel!

A termék használata során keletkezett sérülésekért, károkért felelősség sem a készítőt, sem a forgalmazót nem terheli! Gyermeked biztonságos hordozása az őt hordozó személy felelőssége!

Kérlek, használaton kívül a csuklyát tekerd fel és rögzítsd vagy vedd le, kerülve így az esetleges beakadás esélyét pl.liftajtók, faágak, kutyuli vadászösztöne, stb.,  illetve ne engedd, hogy  gyermeked azzal játsszon, ne hagyd felügyelet nélkül a hordozódat a babával (pl. hordozón altatás, hordozóval betakarás).

Ezen kívül javaslom, hogy táska pántját  olyan hosszan engedd le, hogy ne súrolja ismételten a hordozód (ne súrolja a pántot), és ne nyomja a babádat! (övtáskád pántjait húzd szorosra, lényeg az ismételt dörzsölő mozgás elkerülése)

Egy-egy pántsérülés súlyos hibát okozhat a hordozón, mely nem tartozik a garanciális tevékenységek körébe!

Sávoly hordozók (kendős hordozók sávoly pántja, sávoly alkatrésze) kihordása normál használat mellett kb. 2-2,5 év. Értelemszerűen az intenzív és nem rendeltetésszerű használat, helytelen tárolás csökkenti, a megkímélés, helyes tárolás növeli annak élettartamát. Cipzáras modelleknél a cipzárt és az oldalsó finomhangoló behúzót, derékpánt áthelyezéssel és oldalbehúzóval állítható modelleknél kizárólag tehermentes állapotban állítsd a magasságot!  A cipzár használata során a kocsit sose rángasd! Ha textil csípődne a fogak közé, óvatosan próbáld meg az ellenkező irányba húzni a kocsit! Kérlek, mindig győződj meg arról, hogy a végek szakszerű illesztése megtörtént-e! A cipzárvégek letépése felhasználói hiba.A nem megfelelő módon történt magasság beállítás esetén a hordozóban keletkezett károkért a felelősség a használót terheli. Garancia körből kizáró tevékenységnek tekinthető a szándékos rongálás, a nem a gyártó vagy szakszervize általi javítás! Vállpántok épségéért használj mindig pántvédőt, mivel annak elmulasztása a jótállásból való kizárást vonja maga után!

A body szélesség állításakor a derékpánt nyílásba helyezett horgas tépőzárat fogd le (javasolt egy kartonlap, vagy műanyag keverő lapát használata a tépőzár összetapadásának megelőzésére), soha ne tépd, hanem finom mozdulatokkal állítsd a gyermek terpeszéhez szükséges méretre!  Mindig győződj meg róla, hogy a horgas tépőzár pontosan illeszkedik a bolyhos tépőzár félhez, illetve a pontos illesztés után kézzel nyomd a két tépőzár felet össze! A nem megfelelő illesztésből adódó hordozó-bolyhosodás miatt a készítőt felelősség nem terheli!

Derékpánt felvételkor fontos, hogy szorosra húzd a derékpántot (a párnázott rész összefogása után húzd meg a hevedert, kivezetve ezzel a feszültséget a derékpántból)! A nem megfelelő módon meghúzott derékpánt-deformációért a készítőt felelősség nem terheli, mivel nem tekinthető garanciális problémának!

Soha ne hordozd a babát arccal kifelé!  Megrettenhet a baba az őt érő hirtelen ingerektől és nem jó a gerincnek és a csípőjének sem! Mindig bizonyosodj meg használat előtt a hordozó épségéről, a csatok helyes bekapcsolásáról. Ha bármi sérülést tapasztalsz, ne használd a hordozót! Soha ne használd a hordozót úgy, hogy a hordozó body része a baba hónalja alá érjen (könnyen hátra hajolhat és kieshet a hordozóból)! A hordozáshoz szoktatáshoz a baba ne legyen fáradt, éhes vagy éppen közvetlenül előtte megetetett.  Legjobb, ha pelenkacsere után kezdjük a szoktatást.

 

 

A derékpánt-áthelyezéssel állítható csatos hordozó felépítése

G: Derékpánt párnás részén levő biztonsági fül, vagy gumi. Ezen keresztül vezeted a csatot, mielőtt felcsatolod a hordozód

H: Body oldalba rögzített heveder

I: vállpánt alján levő biztonsági fül (ezen keresztül kell vezetni a csatot a hevederrel, hogy biztonságos legyen a hordozás)

J: a pántvédő alatt lévő létracsat, mellyel a hordozó párnás részét tudod állítani, hátmagasság/ derékpánt pozíció és kényelem függvényében.

A cipzáras bodyval ellátott hordozó abban különbözik az előzőtől, hogy egy derékpántnyílása van és body magasságát a finomhangoló oldalbehúzókon kívül a két cipzárral állítjuk!

A hordozód beállítása.

Ezt nem kell minden használat előtt megtenni, csak ha úgy ítéled meg, a terpesz nem tart térdhajlattól térdhajlatig, illetve a body nem ér addig, hogy bent/kint- kezes állapotban szépen megtámassza a baba nyakát/hátát (kint-kezes állapotban legalább a baba hónaljáig érjen a hordozó body része!)

 Derékpánt-áthelyezéses modell esetén helyezd a derékpántot a gyermeked felső testének magasságához kellő magasságba (cipzáras modellnél cipzárazd a kellő magassági pozícióba), húzd meg az oldalbehúzót és fixáld a magasságát a rajta lévő rugós szorítóval, majd állítsd be a terpeszt a body összenyomásával és fixáld a horgas rész lenyomásával!

 

Amikor a gyermeked ül, de még nem áll, hordozáskor a gerincét tehermentesíthetjük, ha a vállpántot a body oldalba vagy popópántba csatolása helyett a derékpánt nyílásba helyezhető hevederbe csatoljuk. Ez nem alap tartozék, megrendeléskor ezt az opciót külön kell megrendelni (adott megrendelőlapon bejelölni).

(A body oldalba rögzített hevedert csak akkor tudjuk a bodyra varrt gumifülhöz rögzíteni felgöngyölt állapotban, ha az nincs hozzácsatolva a vállpánthoz). Használat előtt helyezd rá a pántvédőt (nem tartozék), de óvja a vállpántot és hiánya jóvátehetetlen károkat okoz a hordozón, amely nem rendeltetésszerű használatból eredő hibának minősül!!!

A csuklyát csak akkor tedd fel, vagy szabadítsd ki, ha használod (ehhez háton hordozáskor kérj meg valakit), mert a lógó zsinórok balesetet okozhatnak!  A csuklya hossza állítható, egyszerűen az anyagot told fel a csuklya zsinórján, vagy húzd le, attól függően, hogy milyen hosszú csuklyára van szükséged, hogy a baba homlokáig érjen kb. Csuklya felvételkor ügyelj arra, hogy a baba légútjait ne zárja el semmi! 

Felvétel előre

Alap esetben a vállpántok a body oldalából induló hevederbe csatlakoznak.

Amíg kisebb a baba, javasolt a kiegészítő heveder használata (mely csak a baby méret tartozéka, egyéb esetekben külön kell megrendelni).

Ez a kiegészítő a derékpánt nyílásból indul, a vállpántokhoz csatlakozik és a baba lába alatt fut. Így elkerülhetjük, hogy a babára a saját súlyát visszavezessük.

Tapasztalat azt mutatja, hogy elöl hordozva a kiegészítő hevederrel csatlakoztatott vállpántos megoldás sokkal kényelmesebb, mintha body oldalba csatlakoztatnánk a vállpántot (ez csak elöl hordozásnál igaz, hátra felvételkor jobb súlyelosztást ad a body oldalba csatlakozás).

Fontos! Alapesetben a csatos hordozók a vállpánt alján általában csattal záródnak, de előfordul olyan eset, mikor a megrendelő számára jobb a létracsatos megoldás (pl.onbu opciós csatos, vagy csupán olyat próbált és jobb számára, stb.). Ilyenkor a kiegészítő heveder, illetve popópánt végeken nincs csat.

Menete:

0.      Lazítsd ki a vállpántok hónalj felöli részén levő létra/tuk csatnál levő hevedert annyira, hogy előre felvételkor hátranyújtott kézzel elérjük (finoman megemeled a csat szabadon levő részét és meglazítod a hevedert).

1.      Helyezd át a mellkas pántot, hogy bodyhoz közelebb essen. Ehhez ki kell fűznöd az alapbeállításból a műanyag csúszóból és áthelyezni, majd újra befűzni az alábbiak szerint:

2.      Állítsd be a derékkerületednek megfelelően a derékhevedert, a csatot bújtasd át a párnázott derékrész elején levő gumigyűrűn/ biztonsági fülön a hozzá csatolt hevederrel és csatold be a derekadon (szükség esetén húzz a derékhevederen, hogy jó szoros legyen, de ne túl szoros.

 

3.      Tedd úgy a hordozót, hogy a mellkasod felől legyen a hordozó bodyja

4.      Tedd  bele a babát úgy, hogy a popója ne lógjon, bújj bele a két kézzel a vállpántba és kapcsold be nyaknál a vállpántokon levő mellhevedert.

5.      Húzzuk kellően szorosra a vállpántok hevedereit a vállpánt alján levő csatnál/létracsatnál, vagy a vállpánt tetején levő létracsatnál.

6.      Szükség esetén igazítsunk a body magasságán, ellenőrizzük, hogy a body szélessége csak a baba térdhajlatáig érjen. Ha már nem ér térdhajlattól térdhajlatig, használj terpesz szélesítőt (régi, fix terpeszű modellnél), vagy állíts a terpesz szélességen a Beállítás fejezetben leírtak szerint!

Ugyanezt a felvételt megtehetjük úgyis, hogy a vállpántokat hátul keresztezzük, és úgy csatoljuk be a hevederpántba. A lógó hevedereket göngyöljük össze és rögzítsük a végeiken levő gumival!

Felvétel hátra

Háton hordozás ajánlott, ha a babánk már stabilan tartja a felsőtestét, illetve súlya 7-8 kg-nál nehezebb. Gyártói ajánlás alapján hátonhordozáskor a derékpántnyílásból a hevedert kiszedjük, eltávolíthatjuk és a vállpántot a body oldalba csatlakoztatott hevederbe vagy popópántba csatoljuk.  Használaton kívül a popópántot, a kiegészítő pántot és minden mobil alkatrészt szedjünk le, használatkor a felesleges lógó alkatrészt tekerd fel és rögzítsd!

Fontos! A pántoknál a csatot a hevederrel mindig bújtasd át a pánt alján levő biztonsági fülön, majd kapcsold be! Ellenőrizd, hogy nem csukott-e közre a hordozóból valamit a csat!

Figyelem! A popópántot nem ajánlom totyogó kor előtt, mert deformitást okozhat a lábszárakban a csontosodás befejezése előtt!!!

Menete:

1.      Lazítsd ki a vállpántok hónalj felöli részén levő létra/tuk csatnál levő hevedert! (finoman megemeled a csat szabadon levő részét és meglazítod a hevedert), húzd be a vállpánt tetején levő létracsat hevederét.

2.      Állítsd be a derékkerületednek megfelelően a derékhevedert, a csatot bújtasd át a párnázott derékrész elején levő gumigyűrűn/biztonsági fülön a hozzá csatolt hevederrel és csatold be a derekadon (szükség esetén húzz a derékhevederen, hogy a forgatáshoz kellőképp szoros legyen, de ne túl szoros és vedd fel előre a babát, kapcsold be a mellkas pántot (lásd: felvétel előre fejezet), de ne húzd meg a vállpánt alján levő hevedert.

3.      Most egyik kezedet húzd ki a vállpántból a vállpánt felett, másikat a másik vállpánt alatt, majd finoman forgasd hátra a hordozót a babával. Húzd meg a hevedereket a vállpántok alján!

4.      Ha a babát hátraforgattad, bújj vissza a pántokba, majd dőlj előre, egyik kezeddel igazítsd a derékpántot a baba feneke alatt a hátad közepére, majd húzd meg a derékpánt párnás részét, majd a hevederét.

Vaaaaagy…

1.      Tedd úgy a hordozót, hogy a mellkasod felől legyen a body és ültesd bele a babát

2.      

Fogd össze a két vállpántot és óvatosan forgasd a hátadra a hordozót a babával.

 

03

 

 

 

 

3.      Hajolj kissé előre, fogd meg az egyik kezeddel a baba popója alatt a derékpántot, nyomd a derekadhoz és húzd meg a derékpánt hevedert a másik kezeddel, valamint húzd szorosra a vállpánt alján levő hevedert, csak ezután állj fel.

4.      Húzd feszesre a hónaljnál lévő hevedert, majd vezesd ki a feszültséget belőlük (egyik kézzel a pánt párnás részét húzd meg, másikkal húz utána a hevedernek és ugyanezt végezd el a másikkal is)!

5.      Szükség esetén ellenőrizd tükörben, hogy kellőképpen szimmetrikus-e a két vállpánt beállítása!

Popópánt esetén a popópánt a baba lábait alulról támasztják, míg a derékpánt nyílás hevederét a láb alatt kell vezetni, erre mindig ügyeljünk!!! A hevedereket csak addig kell húzni, ameddig kellően szoros, de nem fojtó. Szükség esetén igazítsd a baba helyzetét, ha nem ül középen, vagy megcsavarodott a popópánt.

A lógó hevedereket göngyöljük össze és rögzítsük a végén levő gumival!

Kezdetben ágy mellett, másik felnőtt segítségével gyakorolj! Tükör előtt könnyebb az elsajátítás.

 

Csuklya használata

1.      Szabadítsd ki a feltekert csuklyát vagy patentold rá a bodyra varrt pántra!

2.      A hosszú pántot akaszd be a vállpánton lévő műanyag kampóba és fixáld a helyét a rugós szorító pozícionálásával!

3.      Használaton kívül a csuklyát mindig tekerd fel és úgy rögzítsd vagy (mobilcsuklya esetén) távolítsd el, mert beakadhat!

 

Hajolj kissé előre, fogd meg az egyik kezeddel a baba popója alatt a derékpántot, nyomd a derekadhoz és húzd meg a derékpánt hevedert a másik kezeddel, valamint húzd szorosra a vállpánt alján levő hevedert, csak ezután állj fel.