Megkötős vállpántú babahordozók használati és kezelési útmutatója

Ez az útmutató letölthető innen:

 

 

 

Köszönöm, hogy a - t választottad, és ezzel egy WAHM- ot és családját támogattad. Azzal, hogy hordozol, egy lépést tettél a nyugodt szülői lét felé, plusz kaptál 2 szabad kezet! Ez a termék kb. 2hós kortól max.20 kg-ig használható.

A termék tartozékai: hordozóeszköz kivehető derékpánttal, csuklyával/kapucnival (választás szerint), pántvédő.

Soha ne hordozd a babát arccal kifelé!  Megrettenhet a baba az őt érő hirtelen ingerektől és nem jó a gerincnek és a csípőjének se. Mindig bizonyosodj meg használat előtt a hordozó épségéről, a csatok helyes bekapcsolásáról. Ha bármi sérülést tapasztalsz, ne használd a hordozót! Soha ne használd a hordozót úgy, hogy a hordozó body része a baba hónalja alá érjen! A hordozáshoz szoktatáshoz a baba ne legyen fáradt, éhes, vagy épp előtte megetetett. Kezdetben ágy mellett, másik felnőtt segítségével gyakorolj! Tükör előtt könnyebb az elsajátítás. Mindig használj pántvédőt!!!

Összetétel: Pántok: 100 % pamut Twill OEKO-TeX minősítéssel (hozott anyag esetén annak összetétele irányadó)

Body: 100 % pamut pamut Twill OEKO-TeX , illetve minőségi designer dekortextil (hozott anyagból annak összetétele az irányadó)

Heveder: polipropilen; Csatok: 6.6 acetal Duraflex; Cérna: 100% poliester Dor-Tac 20/2

Bélés: Pántokban szivacs, derékpántban plusz polifoam merevítés, illetve 65%Pé-35% pamut közbélés

Cipzár: CRB által forgalmazott/YKK; Tépőzár: Velcro/Texacro 10.000 nyitást/zárást biztosító tartós tépőzár

Tárolása: használaton kívül tegyük védőhuzatba pl. textil, vagy nem átlátszó nejlontáska, tornazsák (nem része a hordozónak), intenzív napsütéstől , sugárzó hőtől óvjuk ( pl.autó hátsó ablakában, napoztatni tilos!)

 Tisztítás: 40 fokon színkímélő mosószerrel gépben mosható, centrifugálható (900 fordulatszám/ perc).

Mosáshoz ajánlott egy textil huzatba, mosó zsákba tenni a hordozót, hogy a mosógép dobját ne verje össze a csat. Öblítőt ne használjunk, helyette ecet alkalmazható. Mosógépből kivéve, kirázva, levegőn szárítandó, szárítógép használata szigorúan tilos, valamint a vasalót ne használjuk hevederen, tépőzáron, cipzáron és csatokon!

Mint minden textil termék, a hordozónk élettartamát is rövidíti a sűrű mosás. Javaslom mosás helyett a helyi folttisztítást langyos, szappanos vízzel, enyhe nyomkodással.  Ha vizelet, széklet, ételfoltok kerülnek rá, azt javasolt mihamarabb kézzel kiöblíteni belőle, valamint a hordozó vállpántja csupasz bőrrel ne érintkezzen, mert az izzadásgátlók, valamint az erős izzadtság is károsíthatják a szövetet ((minden szövetre igaz hosszú távon).

Vegyileg nem tisztítható! Fehérítő használata tilos!

Tilos a napon szárítani, használatakor kerüljük az intenzív napsütést, mely az alapanyag színét jelentősen fakítja. 

Biztonsági előírás

Első használat előtt feltétlen olvasd el a használati útmutatót!  Először tükör előtt gyakorolj, vagy kérj segítséget valakitől, míg nem vagy biztos a mozdulatokban. 

Soha ne hagyd felügyelet nélkül gyermekedet a hordozóval játszani, mert a pántok fulladást okozhatnak, a csatok becsíphetik a kezét, a csuklya madzagja a nyaka köré tekeredhet! Nem játékszer! Kisállat szállítására nem alkalmas!

Használat előtt mindig bizonyosodj meg a csatok, pántok épségéről, illetve, hogy a megfelelő helyre csatoltad azokat! Ha bármi hibát észlelsz, ne használd, szavatossági időn belül (2 év) fordulj a készítőhöz!

Felvételkor a popó/vállpánton, illetve a derékpánton levő gumin vagy textil bújtatón mindig húzd át a csatot a hevederrel! Sose kapcsold ki a derékcsatot, vagy vállpánt csatot hordozás közben! Csak annyira húzd meg a pántokat, hogy az ne legyen túl szoros, de felvételkor a testtől ne távolodjon el (ne lógjon)!

A hordozó maximum 20 kg súlyú gyermek hordozására alkalmas, használatakor vedd figyelembe a saját teherbíró képességed, egészségügyi állapotod, valamint a derékpánt merevítőanyagának határait! Hordozás közben gyermeked hirtelen mozdulata kibillenthet az egyensúlyodból! Hordozott babával testedzést kizárólag speciálisan erre kiképzett személy irányításával (pl. Maminbaba, Kanga Training oktató) végezz, a hordozó nem sporteszköz! Miközben hordozol, ügyelj arra, hogy gyermeked orra, szája ne legyen eltakarva, légútjai szabadok legyenek, elengedhetetlen a baba folyamatos monitoringja! Háti hordozott baba háton való etetése mindenki saját felelőssége, készítőt felelősség nem terhel! A termék használata során keletkezett sérülésekért, károkért felelősség sem a készítőt, sem a forgalmazót nem terheli! Gyermeked biztonságos hordozása az őt hordozó személy felelőssége!

Kérlek, használaton kívül a csuklyát tekerd le vagy vedd le, kerülve így az esetleges beakadás esélyét pl.liftajtók, faágak, kutyuli vadászösztöne, stb.,  illetve ne engedd, hogy  gyermeked azzal játsszon, ne hagyd felügyelet nélkül a hordozódat a babával (pl. hordozón altatás, hordozóval betakarás).

Táskaviselés hordozáskor: Javaslom, hogy táska pántját olyan hosszan engedd le, hogy ne súrolja ismételten a hordozód, ne nyomja a babádat! (övtáskád pántjait húzd szorosra, lényeg az ismételt dörzsölő mozgás elkerülése) Egy-egy pántsérülés súlyos hibát okozhat a hordozón!

Sávoly hordozók: (értelemszerűen az intenzív és nem rendeltetés-szerű használat, helytelen tárolás csökkenti, a megkímélés, helyes tárolás növeli annak élettartamát. Cipzáros modelleknél a cipzárt és az oldalsó finomhangoló behúzót, derékpánt áthelyezéssel és oldalbehúzóval állítható modelleknél kizárólag tehermentes állapotban állítsd a magasságot! A nem megfelelő módon történt magasság beállítás esetén a hordozóban keletkezett károkért a felelősség a használót terheli. Garancia körből kizáró tevékenységnek tekinthető a szándékos rongálás, a nem a gyártó vagy szakszervize általi javítás! Vállpántok épségéért használj pántvédőt!

A body szélesség állításakor a derékpánt nyílásba helyezett horgas tépőzárat fogd le (javasolt egy kartonlap, vagy műanyag keverő lapát használata a tépőzár összetapadásának megelőzésére), soha ne tépd, hanem finom mozdulatokkal állítsd a gyermek terpeszéhez szükséges méretre!  Mindig győződj meg róla, hogy a horgas tépőzár pontosan illeszkedik a bolyhos tépőzár félhez, illetve a pontos illesztés után kézzel nyomd a két tépőzár felet össze! A nem megfelelő illesztésből adódó hordozó bolyhosodás miatt a készítőt felelősség nem terheli!

Derékpánt felvételkor fontos, hogy szorosra húzd a derékpántot (a párnázott rész összefogása után húzd meg a hevedert, kivezetve ezzel a feszültséget a derékpántból)! A nem megfelelő módon meghúzott derékpánt deformációért a készítőt felelősség nem terheli, nem tekinthető garanciális problémának!

 

A hordozód beállítása.

 

Mivel az alapbeállítások hasonlóak az állítható hordozóknál, az alapokat részben csatos hordozón mutatnám be.

Ezt nem kell minden használat előtt megtenni, csak ha úgy ítéled meg, a terpesz nem tart térdhajlattól térdhajlatig, illetve a body nem ér addig, hogy bent/kint- kezes állapotban szépen megtámassza a baba nyakát/hátát (kintkezes állapotban legalább a baba hónaljáig érjen a hordozó body része.

 Derékpánt áthelyezős modell esetén helyezd a derékpántot a gyermeked felső testének magasságához kellő magasságba (cipzáros modellnél cipzározd a kellő pozícióba), majd állítsd be a terpeszt a body összenyomásával és fixáld a horgas rész lenyomásával. Cipzáros modellnél a cipzárak össze-szétcippelésével tudod a kellő body magasságot elérni.

 

 

 

Használat előtt helyezd rá a pántvédőt, óvja a vállpántot és hiánya jóvátehetetlen károkat okoz a hordozón, amely nem rendeltetésszerű használatból eredő hibának minősül!!!

. A csuklyát csak akkor tedd fel, vagy szabadítsd ki, ha használod (ehhez háton hordozáskor kérj meg valakit), mert a lógó zsinórok balesetet okozhatnak!  A csuklya hossza állítható, egyszerűen az anyagot told fel a csuklya zsinórján, vagy húzd le, attól függően, hogy milyen hosszú csuklyára van szükséged, hogy a baba homlokáig érjen kb. Csuklya felvételkor ügyelj arra, hogy a baba légútjait ne zárja el semmi! 

 

A spatula lehet egy tiszta fakanál, fa palacsinta - forgató is. Ez nem része a terméknek!

Felvétel előre

Elöl hordozáshoz inkább azon szülőknek ajánlom, akik a már ülni tudó gyermeküket nem merik még háton vinni. Újszülött kortól min. 6 hós baba szállítására a legideálisabb hordozóeszköz a hordozókendő! (

Menete:

 1. Állítsd be a derékkerületednek megfelelően a derékhevedert, a csatot bújtasd át a párnázott derékrész elején levő gumigyűrűn a hozzá tartozó hevederrel és csatold be a derekadon (szükség esetén húzz a derékhevederen, hogy jó szoros legyen, de ne túl szoros), vagy kösd meg a derékpánt szárait kötős derékpánt esetén, esetleg karikás derékpánt esetén fűzd be a karikákba a derékpánt szárát, ahogy a karikás kendőnél tesszük).
 2. Tedd úgy a hordozót, hogy a mellkasod felől legyen a hordozó bodyja
 3. Tegyük bele a babát (velünk szemben) úgy, hogy a popója ne lógjon, fogd meg a két vállpántot és hátul keresztezd, hozd vissza előre a szárakat a baba lábai alatt elvezetve és tedd a térdeid közé!

 

 

Ami lényeges: mindaddig, ameddig mindkét szár nincs elöl vagy egyik szár szabadon van, egyik kezünkkel tartsuk a babát. Haladók ez megoldják úgy, hogy bodyba helyezés után, ha már mindkét szár hátul van, egyik kézzel tartják a babát, másikkal stabilan hátul összefogják a két vállpántot. Ezután hátranyúl a másik kéz is, pánt hátközépen keresztez, előrehoz mindkettő, lábak alatt ismét keresztezve a pántokat, majd hátra vissza és megcsomózzuk.

 1. A vállpántokon levő csuklya zsinór bújtató a szimmetria ellenőrzésére is szolgál. Mivel fontos a szimmetrikus és feszes kötés, fogd meg a bal kezeddel a bal vállpánt párnás részét, húzd feszesre, jobbkézzel a bal vállpánt kendős szárát ( az előbbi folytatása) húzz utána és tedd be a térdeid közé! Ugyanezt tedd a jobb szárral is! Ha laza volt, oldd ki a csomót, és kösd újra!
 2. Ezután lehet az oldalsó rugós szorítós finomhangolóval állítani az oldalán, hogy ne legyen laza.

 

 Ha már nem ér térdhajlattól térdhajlatig, a vállpántok szárai alkalmasak a lábak megtámasztására

 

Felvétel hátra

Menete:

 1. Állítsd be a derékkerületednek megfelelően a derékhevedert, a csatot bújtasd át a párnázott derékrész elején levő gumigyűrűn vagy kendőpánton a hozzá tartozó hevederrel és csatold be a derekadon (szükség esetén húzz a derékhevederen, vagy kösd csomóra a derékpánt szárait, esetleg fűzd be a karikás derékpánt szárát, mint a karikás kendőnél.
 2. Tedd úgy a hordozót, hogy a mellkasod felől legyen a body és ültesd bele a babát
 3. Fogd össze a két vállpántot és óvatosan forgasd a hátadra a hordozót a babával.

 

 1. A szárakat hozd előre és tedd a két térded közé mindkettőt!
 2. Fogd meg jobb kézzel a jobb vállpántot, és vezesd hónaljad alatt hátra, lábai alatt a derékpánton át, bal kézzel nyúlj hátra, hozd előre a jobb szárat és tedd a két térded közé vissza. Ugyanez a másik szárral, a másik irányba, majd csomózd meg a szárakat dupla csomóval.
 3. Előre dőlt állapotban a baba popóját húzzuk kissé feljebb, a derékpántot pedig nyomjuk a derekunkra, húzzunk a derékpánton

(a csatos hordozók forgatási módszere hasonló a félcsatos hordozó ilyen formájú felvételéhez, így azzal illusztrálnám:

 

 1. Felegyenesedve pedig vezessük ki a feszültséget a vállpántokból. Jobb vállpánt párnázott részét meghúzzuk jobb kézzel, megtartjuk, majd bal kézzel a szár folytatását feszesre húzzuk. Ugyanezt a másik pánttal is megtesszük. Fontos, hogy a baba popója ne lógjon, de ne legyen túl szoros! Végül igazítunk a csomón.

Fontos!!!!

Forgatáskor visszatérő probléma forgatva babát hátra vevő hordozók használatakor, hogy forgatáskor a baba popója a pánt és a derék közé csúszik, (vagy csak egész egyszerűen a babát a derékpántra ültetik), amely következtében a derékpánt teteje a háttól eltávolodik, alja a derékba áll. Ez deformálja a derékpántot, elmozdul a derékpánt nyíláshoz képest a derékpánt, kényelmetlen és a heveder beleáll a hasadba.

Ezt kiküszöbölendő, alkalmazd a 6-os pontot (!!!!), vagy a babát forgasd a hurciba a derekadról!

Felvétel hátra, haladó változat

(Készítő által javasolt felvételi mód az eszköz nyújtotta komfort eléréséhez)

Menete:

 1. Állítsd be a derékkerületednek megfelelően a derékhevedert, a csatot bújtasd át a párnázott derékrész elején levő gumigyűrűn/biztonsági fülön a hozzá tartozó hevederrel és csatold be a derekadon (szükség esetén húzz a derékhevederen, hogy jó szoros legyen, de ne túl szoros), vagy kösd meg a derékpánt szárait kötős derékpánt esetén, egyébiránt karikás derékpánt esetén fűzd be a derékpánt kendős részét a derékpánt karikáin a karikás kendőhöz hasonló módon és húzd meg).
 2. A hordozót baba nélkül forgasd a hátad felé, hogy a body lelógjon.
 3. Vedd a kezedbe a gyermeked, ültesd az oldaladra.
 4. Finoman forgasd a derekadra a babát, hogy szétterpesztett lábakkal a hordozóra üljön, közben hajolj előre!
 5. Fogd meg a bal lábát a babának, jobb kézzel a jobb szárat húzd át a vállad felett előre és tedd a két térded közé! Ugyanezt a másik szárral!
 6. Fogd meg jobb kézzel a jobb vállpántot és vezesd hónaljad alatt hátra, mindkét lába alatt a derékpánton át hozd előre és tedd a két térded közé vissza. Ugyanez a másik szárral, a másik irányba és kösd össze a két vállpántot.
 7. Felegyenesedve megfogjuk a párnás vállpántrészt egyik kézzel, és a másik kezünkkel a szár folytatását meghúzzuk (kivezetjük belőle a feszültséget), hogy a baba popója ne lógjon, de ne legyen túl szoros!
 8. Az alvócsuklya és a kapucni két hosszú pántjának rögzítése a használat alatt a vállpántok párnás részén levő fülön átvezetve lehetséges, feszessége pedig a rajta levő műanyag rugós szorító megnyomása és nyomás alatt a kellő pozícióba helyezése után lehetséges.

 

 

!!!!!!!!

Ha a baba súlya alatt fájna a vállunk, gerincünk, a jobb súlyelosztás érdekében az 5. pontban leírtakat úgy módosítjuk, hogy pl.jobb vállpántot hátravisszük, jobb láb felett elvezetve átvesszük a bal kezünkbe. Bal láb alatt átbújtatva hozzuk előre, majd bezárjuk a két térd közé. Csere. Ami itt a lényeg, hogy a lábakat a kendős kötés és a popópánthoz hasonlóan alulról támasztjuk, de középen a szárakat keresztezzük.

Ez a szárelvezetés alkalmazható a forgatva hátra felvétel esetében is.