Miért jobb egy kézműves termék az olcsó importnál?

 Nos, erre azt hiszem elég egyszerű a válasz.  :)
Mind vágyunk az egyedire, hogy kitűnjünk a többi közül, és a divat által diktált trendeken belül is igyekszünk megmutatni saját egyéniségünket.
 
Ez a vágyunk velünk született (maximum a terület más, amiben ki akarunk tűnni.. ;), ugyanakkor ott egy fogyasztói szemlélet, miszerint azonnal, gyönyörűt, minőségit nagyon olcsón..., mely sajnos anomália.., és mindebből a gyorsan és olcsón győz..., ami persze nagyon hamar tönkre is megy, mert ha nem silány az alapanyag és a munka minősége, akkor győz a "használom állandóan,nem kell rá vigyázzak, mert olcsó volt,  ha tönkremegy, veszek másikat azonnal" szemlélet.
 
Hogy mi vezetett el idáig? 
 
Kezdetben vala a szükség.. . Fáztunk, felvettük más állat bundáját. Eszköz kellett, hát csináltunk. Mindenki a sajátját. Valószínűleg már akkor is kiderült, hogy nem mindenki egyformán tehetséges mindenben, de el kellett teljen sok-sok évnek, mire kialakultak a mesterségek, az egymás közti csere-bere, majd a céhek, később a manufakturák.  Mindenki csinálta a maga dolgát. A fazekas edényeket, a takács szövetet, a tímár kikészítette a bőrt, amiből a szűcs bőrkabátot, a cipész cipőt készített. A megsodort fonalakból a takács szövetet szőtt, majd a szabó megvarrta.
A tehetősebbek csináltattak, a szegények saját kezűleg állították elő továbbra is a termékeiket jellemzően saját célra. 
A kereskedelem bővülésével jutottak hozzá a tehetősebbek a ritka, távol-keleti kelmékhez, melyek pompás csillogásukkal fitoktatták viselőjük társadalmi helyzetét.
Eltelt sok-sok év, korok jöttek, mentek ( román, gótikus, barokk, reneszánsz, biedermaier, a teljesség igénye nélkül), amelyek minden művészeti ágon ott hagyták  a nyomukat.
A 19- században az ipari forradalom, nagy hatással lett a termelésre.  A termékeket már sokkal gyorsabban elő lehetett állítani, egyrészt a gépek gyorsasága, másrészt  a termelés munkafolyamatokra bontása  és a munkafolyamatok optimalizálása okán.
Később a két világháború alatti jelentős elszegényesedés uán az 50-es években jelent meg Amerikában a fiatalok költő rétege ( azaz fogyasztói rétege). Térségünkben a szocializmus alatt  a mindenki egyenlő jegyében a termelés növekedése, iparosodás fellendülése, és ennek hozadéka, a konfekció, vagyis a sablonosodás.  Ha az akkori ember bement egy üzletbe, talált 1-2 fazont, jelelemzően 2-3 színben és ruhák tekintetében néhány méretben. Vagy jó volt, vagy nem. 
Voltak persze akkor is kreatív emberek, akik  a rendelkezési eszközeik függvényében készítettek  egyedi termékeket. A gazdagabbnak továbbra is volt úriszabója, asztalosa, stb, a szegény meg varrhatta meg magának, vagy helyi szinten másoknak.
Az egyedileg készített termékekre viszont jobban is vigyáztak!
 
Nagyjából a rendszerváltás előtt jelent meg valahol, érthetetlen okokból a "készíttess, úgy jobban megéri"-ből szabad fordításban "készíttess, úgy olcsóbb", mely persze nem ugyanaz!! Hatása viszont manapság is érezhető.., sajnos!
 
Jött a rendszerváltás, vele a privatizálás és jöttek újra a távol-keleti cuccok. Ezek viszont már korántsem azt jelenti, mint 500 éve! A távol-keleti országok eljutottak az éhbéren dolgoztatás és occo, sokszor gagyi  és giccs színvonalába, és akkor nem beszéltem még arról, hogy ezek a et forgalmazó, jobbára külföldi tulajdonú cégek a megtermelt  javak után is külföldön adóznak. 
Ezek az olcsón, sokszor silány alapanyagból silány munkával előállított termékek jutottak el hazánkba is, gazdaggá téve az értékesítőiket és tönkretéve számos iparágat, köztük a textil- és ruhaipart is. 
 
Manapság újra kezd elterjedni a kézművesség, de készítőként sokszor szembesül az ember a következővel:
Kiváló minőséget szeretnek a vásárló olcsón, no meg persze tegnapra! :D
 
Aki valamennyire betekintett már a kézműves életbe, tudja, hogy eme hármasból csak kettő valósulhat meg egyszerre.  Ami olcsó és gyors, az nem lesz minőség. Ami olcsó és minőség, nagyon lassú, ami minőség és gyors, az nem lesz olcsó ( mondhatni nagyon drága). 
Olyannal, hogy egy legálisan elkészített termék mennyi költséggel jár, nem fárasztanálak, kedves Olvasóm! :)
 
Készítőként arra törekszem, hogy munkáim megfizethetőek legyenek és minőségiek. Mivel költséget egyedül azzal tudok megspórolni, hogy saját magam végzek mindent ( tényleg mindent),  ez azzal jár, hogy hosszabb az átfutási idő, cserébe viszont az elkészült terméknek mindketten örülünk, hiszen szívem-lelkem kis darabját is megkapod vele együtt, átjárva a sok-sok pozitív energiával, amit készítés során beleviszek. <3
 
Összegezve: azért vegyél hazait, kézműves terméket és azért készíttess egyedileg, mert sokáig örömöd leled benne, az alkotás részese leszel te is, nem mellesleg egy családot támogatsz, nem pedig egy dúsgazdag kereskedő zsebét tömöd még nagyobbra ;).